Stap 1: Aanlevering en opslag
- Levering: De panelen worden door ons op een pallet geleverd.
- De wandpanelen dienen te allen tijde volledig ondersteund en horizontaal vlak liggend te worden opgeslagen. Dit om kromtrekken te voorkomen. Daarnaast dienen de panelen droog, vorstvrij en onder een lage luchtvochtigheid te worden opgeslagen. Wandpanelen tot 1000 x 1400 mm: max. 40 st | Wandpanelen 1000 x 2800 mm: max. 20 st
Stap 2: Voorbereiding
- Verwijder, indien nodig, de oneffenheden en gebreken in de ruimte.
- Vul de wanden, waar nodig, uit met bouwplaat uitvulstroken. De bouwplaten zijn leverbaar in diverse diktes. Voor het uitvullen zijn 7 cm brede stroken gewenst. Zo heb je voldoende ruimte voor het monteren van de panelen.
- Zorg ervoor dat de te verlijmen oppervlaktes droog-, stof- en vetvrij zijn. Het verlijmen dient te gebeuren conform de verwerkingsvoorschriften van de lijmfabrikant. Gebruik bij voorkeur de Tec-Board MS Polymeer kit. Wij adviseren onze eigen verlijmingskit.
- Meet de te renoveren ruimte nauwkeurig in en zet een waterpaslijn op de muur. Gebruik bij voorkeur een kruislijnlaser. Het apparaat heeft een virtuele waterpas en projecteert een loodlijn op de muur. Stel de lijnhoogte in op de plaatformaat + 3 mm stelruimte aan de onderzijde (bijvoorbeeld: bij een plaatformaat van 1400 mm hoog, stel je de kruislijnlaser op 1403 mm.) Mocht je geen kruislijnlaser hebben, dan kunt u ook gewoon een waterpas gebruiken.
Stap 3: Montage
- Houdt rekening met de wijze waarop de panelen worden getild. Zorg ervoor dat de panelen niet kunnen doorbuigen tijdens het verplaatsen. Houdt het paneel daarom altijd verticaal en maak bij voorkeur gebruik van glas- of tegelzuignappen. De zuignappen kunnen tevens worden toegepast bij het monteren van de wand- en vloerpanelen.
- Start op de gewenste positie in de ruimte met het aanbrengen van het start paneel. Breng kit aan volgens het verlijmingsadvies (zie lijmadvies) en maak bij voorkeur gebruik van glas- of tegelzuignappen. Zorg tijdens het plaatsen voor de juiste hoeveelheid nivelleerclips aan iedere zijde (zie gebruik nivelleersysteem).
- Voor het zagen/snijden van panelen bekijk hier.
- Voor het boren van sparingen bekijk hier.
Stap 4: Afwerking
- Zodra de wandpanelen zijn geplaatst kan de gehele ruimte worden afgevoegd met waterdichte cement of flexibele voeg. (zie voegadvies)
- Mix het voegmiddel in emmer of speciekuip (conform voorschriften leverancier). Tip: Laat het voegmiddel een paar minuten staan voordat je het gebruikt, zodat het voegsel goed kan binden.
- Als het voegmiddel eenmaal goed gebonden is, breng je het mengsel met een voegbord diagonaal aan op de tegelpanelen zodat de voegen gelijkmatig worden ‘ingewassen’.
- Wanneer het voegmiddel zodanig is opgedroogd dat het niet meer afgeeft, maak je de tegels schoon met een licht vochtige schoonmaakspons. Tip: maak de spons regelmatig schoon met water om te voorkomen dat je de tegelpanelen opnieuw vies maakt. Dit scheelt extra schoonmaakwerk!
- Na het schoonmaken van de tegels is het verstandig om het oppervlak nog even na te wrijven met een droge doek om er voor te zorgen dat er geen voegsel meer achter blijft.
- Tot slot, als alle tegelpanelen gevoegd zijn, kit je de hoeken en randen af met een kitspuit voor een goede waterkering en natuurlijk voor een fraai resultaat!
- In ons assortiment hebben wij twee kleuren voegsel, namelijk betonkleur en zilvergrijs.
- Zorg ervoor dat de voegsluier op het tegelwerk worden verwijderd met een natte doek of spons. Eventuele (kit)lijmresten dienen met een scherp afbreekmes en/of lijmverwijderaar te worden verwijderd.
- Als de wandpanelen zijn gemonteerd, kan mits wenselijk het sanitair en de accessoires worden bevestigd en is de ruimte klaar voor gebruik.